28/04/2011
10 χρόνια στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έκλεισε η ΟΠΑΠ Α.Ε

Την έναρξη της συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κήρυξε σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιάννης Σπανουδάκης, καθώς η μετοχή της εταιρείας συμπλήρωσε δέκα χρόνια από τότε που «κρεμάστηκε» για πρώτη φορά στο ταμπλό.

Παρόντες κατά την εκδήλωση ήσαν ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Απόστολος Ταμβακάκης, εκπροσωπώντας τις τράπεζες που λειτούργησαν ως κύριοι ανάδοχοι στις 4 φάσεις της ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, εκπρόσωποι των Μελών του Χ.Α. καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

«Η δεκαετία που πέρασε μας έκανε μια εταιρία πιο μοντέρνα, ανταγωνιστική και υπεύθυνη στη διαχείριση ενός πολύ ευαίσθητου τομέα, αυτού των τυχερών παιχνιδιών. Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή όπου η ΟΠΑΠ καλείται να συμμετάσχει στις νέες θεσμοθετημένες αγορές τυχερών παιχνιδιών» δήλωσε ο κ. Σπανουδάκης πριν κτυπήσει το κουδούνι της έναρξης της συνεδρίασης.

Στις 25 Απριλίου 2001 η ΟΠΑΠ Α.Ε. μπήκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτοντας 319.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές (το 5,36% των μετοχών της), έναντι 5,5 ευρώ η κάθε μια και την κεφαλαιοποίησή της στο 1,7 δισ. ευρώ.

Δέκα χρόνια μετά η κεφαλαιοποίηση έχει φτάσει στα 4,8 δισ. ευρώ, η τιμή της μετοχής κυμαίνεται τον τελευταίο καιρό μεταξύ 14 και 16 ευρώ, ενώ η διασπορά των μετοχών είναι εκτεταμένημε το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34%, οι Ξένοι Θεσμικοί Επενδυτές το 54%, οι Έλληνες Θεσμικοί Επενδυτές το 6% και το υπόλοιπο 6% διάφορα φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, οι πωλήσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. από το 1,806 δισ. ευρώ το 2001, έφτασαν τα 5,520 δισ. ευρώ το 2008 και το 2010 στα 5,140 δισ. ευρώ, με συνέπεια σχεδόν τον τριπλασιασμό των καθαρών κερδών (από 241 εκατ. ευρώ το 2001 στα 728 εκατ. ευρώ το 2008 και στα 668 εκατ. ευρώ το 2010).

Αναφερόμενος στην πορεία της τελευταίας δεκαετίας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπογράμμισε: «Η εταιρεία μας διαχειρίστηκε πάντα με αυξημένη υπευθυνότητα τον δύσκολο τομέα των τυχερών παιχνιδιών και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και τα επόμενα χρόνια. Ελπίζουμε ότι θα βρισκόμαστε εδώ και την επόμενη δεκαετία ώστε να χτυπήσουμε και πάλι το καμπανάκι των 20 ετών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε, μεταξύ άλλων:

Για τις νέες μορφές στοιχηματισμού (Monitorgamesκαι GoLucky) που πρόσφατα εισήχθησαν στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ τόνισε ότι «πηγαίνουν καλά, ξεπερνούν τις προσδοκίες μας σ' αυτό το δοκιμαστικό στάδιο», υπενθυμίζοντας ότι είχε προαναγγελθεί πως συνολικά προγραμματίζεται να εισαχθούν 5 Monitorgamesκαι 20 παιχνίδια της σειράς GoLucky (σ.σ. παίζονται στα μηχανήματα ΤΑΧ), ενώ έως σήμερα διατίθενται προς τους πελάτες μόνο ανά δυο παιχνίδια της κάθε κατηγορίας.

Για το διαδίκτυο τόνισε ότι η ΟΠΑΠ είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί όταν η κυβέρνηση προχωρήσει στη ρύθμιση της αγοράς, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να το έχει κάνει με βάση και τη νομοθεσία και την σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο από το 2000, αλλά απέφυγε εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση της αγοράς.

Ανάλογη προετοιμασία, όπως είπε, γίνεται εδώ και καιρό τόσο για δραστηριοποίηση της εταιρείας στα VLT'S, όσο και στο Ξυστό, εφόσον, φυσικά, η κυβέρνηση αποφασίσει τη διάθεσή τους.

Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να κινηθεί το επόμενο διάστημα και προς τις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε ότι αφορά το θέμα της αποκρατικοποίησης της εταιρείας υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ η διοίκηση της εταιρείας, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της διασφάλισης του υπεύθυνου παιχνιδιού σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη αγορά, όπως είναι αυτή των τυχερών παιχνιδιών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.