19/09/2011
Καλλιτεχνικές δράσεις στην Αθήνα με τη συμβολή της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας με την ενίσχυση της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τους πολίτες της Αθήνας, η Εθνική Λυρική Σκηνή βγαίνει στους δρόμους, στις πλατείες και τα πάρκα της πόλης, προσφέροντας δωρεάν στους κατοίκους ακι τους επισκέπτες της πόλης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες, χορογραφίες, παραστάσεις κ.ο.κ .

Οι «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, ενισχύεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε., στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ένα σημαντικό μέρος της οποίας, κάθε χρόνο, αφιερώνεται στον Πολιτισμό.

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει την λυρική τέχνη και την τέχνη του κλασικού χορού, σε επαφή με τους κατοίκους της Αθήνας στις γειτονιές και τις πλατείες στις οποίες ζουν και εργάζονται. Για πρώτη φορά ένας οργανισμός όπως η ΕΛΣ, βγαίνει στους δρόμους για να συναντήσει μέσω της τέχνης, το μεγάλο κοινό της πόλης και να δείξει ότι η πραγματικά υψηλή τέχνη δεν έχει περιορισμούς, ούτε αποκλεισμούς.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ οι περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις είναι:Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια, Πλ. Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μετρό Αμπελοκήπων, Πλ. Κολωνακίου, Μετρό Συντάγματος, Εθνική Πινακοθήκη, Πλ. Παγκρατίου, Ζάππειο, Δ. Αρεοπαγίτου, Πλ. Ασωμάτων, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Καραϊσκάκη, Πλ. Αγίου Κωνσταντίνου-Ακαδημία Πλάτωνος, Πλ. Αττικής, Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Πλ. Βικτωρίας, Καυτατζόγλου, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πύργος Αθηνών, Μετρό Πανόρμου, Ακαδημίας, Αέρηδες, Κολωνός, Μετρό Κεραμεικού, Πλ. Κυψέλης, Πλ. Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής, Πλ. Βαρνάβα.

Ξεχωριστό ρόλο στο συνολικό πρόγραμμα έχει το Λυρικό Λεωφορείο, ένα κανονικό λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, το οποίο μεταφέρει μονωδούς και χορωδούς της ΕΛΣ, οι οποίοι στην διαδρομή και στις στάσεις ερμηνεύουν δημοφιλή αποσπάσματα από διάσημες όπερες, όπως το "Libiamo" από την La Traviata του Βέρντι, το "Quando e bella" από το L' elisird' amore του Ντονιτσέτι και το "Quando men vo" από την LaBoheme του Πουτσίνι. Στο Λυρικό Λεωφορείο συμμετέχουν και χορωδοί από την Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, στις Λυρικές Βραδιές, οι οποίες πραγματοποιούνται σε πλατείες των Αθηνών, το καλλιτεχνικό προσωπικό της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει διάσημα χορωδιακά μέρη και άριες από γνωστές όπερες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις όπερες "Il Barbiere Di Siviglia" του Ροσσίνι, "Gianni Schicchi" του Πουτσίνι, "Rigoletto" του Βέρντι, "Carmen" του Μπιζέ, "La Traviata" του Βέρντι, καθώς και Ιταλικά Καντσονέτα.

Στην ενότητα Χορός στις Πλατείες, οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το έργο "Female" σε χορογραφία Αγάπιου Αγαπιάδη, καθώς και από τη χορογραφία «Σε γκρίζο φόντο» του Φώτη Διαμαντόπουλου.

Αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας, η ΕΛΣ οργανώνει βραδιά αφιερωμένη στην θρυλική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, στον Προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου, θα μεταδοθεί απευθείας από την Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής, μέσω γιγαντοοθονών που θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, η Εναρκτήρια Συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-2012 με την Ορχήστρα και την χορωδία της ΕΛΣ.

Την καλλιτεχνική ευθύνη του προγράμματος έχουν ο Σταμάτης Μπερής και η Λυδία Αγγελοπούλου, ενώ στις επιμέρους εκδηλώσεις συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς μονωδούς της ΕΛΣ, όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Έλενα Κελεσίδη, Μαρία Μητσοπούλου, Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής, Χάρης Ανδριανός και Δημήτρης Σιγαλός.

Η ΕΛΣ σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» και τους επόμενους μήνες.


Το αναλυτικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών


>Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00, Βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας

Προαύλιος Χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων


>Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου / 21.00, Συναυλία με την Ορχήστρα και την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Συμπαραγωγή ΕΛΣ και ΟΜΜΑ)

Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, απευθείας μετάδοσης μέσω γιγαντοοθονών από την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης


>Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο

Διαδρομή: Θέατρο Ολύμπια, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Καυτατζόγλου, Αχαρνών, Χαλκοκονδύλη, Ακαδημίας, Θέατρο Ολύμπια.

Στάσεις: Πλατεία Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου), Στάση Καυτατζόγλου (Πατησίων & Καυτατζόγλου), Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα (Αχαρνών)


>Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο

Διαδρομή: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Κηφισίας, Πανόρμου, Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Ακαδημίας.

Στάσεις: Πύργος Αθηνών, Σταθμός Μετρό Πανόρμου, Ακαδημίας και Ιπποκράτους


>Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00, Λυρική Βραδιά

Αέρηδες, Πλάκα


>Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00, Χορός στις Πλατείες

Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, Κολωνός


>Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00, Χορός στις Πλατείες

Σταθμός Μετρό Κεραμεικός (Γκάζι)


>Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00 Λυρική Βραδιά

Πλατεία Κυψέλης


>Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 / 21.00, Χορός στις Πλατείες

Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινή


>Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 / 21.00 Λυρική Βραδιά

Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.


Σημείωση: φωτογραφίες του Λυρικού Λεωφορείου στους δρόμους της Αθήνας έχουν αναρτηθεί στο ΑΠΕ για δωρεάν χρήση από τα ΜΜΕ
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 3