19/09/2011
Η σύγχρονη τέχνη στους δρόμους με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Με διαδοχικές εκθέσεις και προβολές από σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, αλλά και νέες παραγωγές, τo Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους.

Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως την Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Ομονοίας, και από το Άλσος Παγκρατίου ως την Πλατεία Εξαρχείων και την Ακαδημία Πλάτωνος, από τις 8 Σεπτεμβρίου ως και τις 15 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν κατασκευές, βίντεο, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ανοίγματος στην πόλη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βγαίνει «εκτός των τειχών του» με την στήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. και απευθύνεται στους πολίτες, στους περιπατητές, σε όλους τους πολίτες, με έργα που ευαισθητοποιούν και κεντρίζουν με τον ποιητικό και κριτικό χαρακτήρα, τη φαντασία, τη σκέψη και τον προβληματισμό και ταυτόχρονα παρακινούν για συμμετοχή σε συλλογικές, κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 8 Σεπτεμβρίου με βραδινές προβολές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Άλσος Παγκρατίου. Κάθε βράδυ, στις 9:00, απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης και δίπλα από το Θέατρο του Διονύσου προβάλλεται το βίντεο "Δημόσιος διάλογος" του Γιόζεφ Μπόυς, μέσω του οποίου, ο εννοιολογικός καλλιτέχνης, από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης, κεντρίζει με τις ιδέες του για την κοινωνική γλυπτική και τη σχέση τέχνης και πολιτικής.

Την ίδια ημέρα, στο Θερινό Σινεμά του Άλσους Παγκρατίου, ξεκίνησαν οι προβολές έξη έργων βιντεοτέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ που αναφέρονται στο χώρο της γλυπτικής, της φωτογραφίας, αλλά και της θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, με δημιουργούς τους: Ρεμπέκα Χορν, Ρόμπερτ Όυιλσον, Σοφί Καλ και Γκρέγκορυ Σέπαρντ, Γιώργος Δρίβας και Κώστας Αριστόπουλος.

Στις 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ομονοίας, παρουσιάστηκε το ιστορικό έργο "Εις Δόξαν", του Βλάση Κανιάρη, ένα έργο αιχμηρού κοινωνικού σχολιασμού.

Απόψε (15/9) εγκαινιάζεται ο Ηχητικός Περίπατος στο Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, με 7 ηχητικά έργα σε 7 δέντρα του πάρκου, κάτω από τους ίσκιους των οποίων οι περιπατητές θα μπορούν να καθίσουν και να ακούσουν ήχους και μουσικές από σημαντικούς εκπροσώπους των εννοιολογικών και μετα-εννοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης, όπως οι Στήβεν Φελντ, Στηβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ . Η επιλογή περιλαμβάνει ηχογραφήσεις ηχητικών τοπίων από τη φύση και την πόλη, όπως ήχοι φυσικών φαινομένων, του περιβάλλοντος, καμπάνες, κελαηδίσματα πουλιών, τελετουργίες, ηλεκτρονική μουσική καθώς και ηχητικά έργα που αναδεικνύουν διακαλλιτεχνικές αναζητήσεις και σχέσεις με τη λογοτεχνία, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, αλλά και διαφορετικά είδη κλασικής μουσικής, ιδιαίτερα την όπερα.

Απόψε, στηνΠλατείαΕξαρχείων, προβάλλεταικαιτοέργοArt of SleepτωνYoung-Hae Chang Heavy Industries. Η αφήγηση του κειμένου υπό μορφή flashanimationμε μουσική τζαζ εκδιπλώνεται ως ειρωνικός στοχασμός για το τι είναι τέχνη, τα όρια και τις δυνατότητες της απέναντι σ' έναν κόσμο σε κρίση.

Επίσης, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη, το έργο "Όργανα Γυμναστικής" του Αλέξανδρου Ψυχούλη. Ο καλλιτέχνης με το ποιητικό αυτό έργο μας προτρέπει να κοιτάξουμε ψηλά και μας ταξιδεύει σε έναν άλλο τόπο, άπιαστο, μακρινό, που μπορούμε να αντικρίσουμε μόνο με το βλέμμα μας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, στην πλατεία Κοτζιά, στις 19 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχική εγκατάσταση RedEyedSkyWalkersτης Τζένης Μαρκέτου. Ο επισκέπτης θα συναντήσει 99 κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια, στα εννέα από τα οποία είναι τοποθετημένες μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν την κίνηση των περαστικών και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στο χώρο. Το οπτικό υλικό που προκύπτει, προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο μαζί με έτοιμο υλικό από το youtubeκαι άλλες πηγές του διαδικτύου. Η Μαρκέτου δημιουργεί ένα έργο που πραγματεύεται θέματα επίκαιρα με μια διάθεση χιουμοριστική, δημιουργική αλλά και κριτική, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πρακτική της παρακολούθησης και της κατασκοπίας και ενθαρρύνοντας τους θεατές να συμμετέχουν στο παιχνίδι ανάμεσα στην παρακολούθηση και την περφόρμανς.

Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθεί στις 24 του μήνα, στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος με την διαδραστική εγκατάσταση ενός «θεάτρου-πατητηριού» με τίτλο ΙΝ VINOVERITASαπό τους Φοίβη Γιαννίση και Ζήση Κοτιώνη, που θα συνοδευτεί από πάτημα σταφυλιών με την συμμετοχή των κατοίκων, προετοιμασία μούστου και μοίρασμα μουσταλευριάς στους συμμετέχοντες. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η ποιητική ομάδα POETRYNOWαπαγγέλει κείμενα που αναφέρονται στην θεματική του οίνου και στη μέθη.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

1. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου)

Υπαίθρια βιντεοπροβολή του έργου Δημόσιος διάλογος του Γιόζεφ Μπόυς τις βραδινές ώρες.

Διάρκεια : 8 – 29/9

Ώρα προβολής: 9.00 μ.μ. -11.00 μ.μ. καθημερινά

 

2. Άλσος Παγκρατίου

Θερινό σινεμά

Διάρκεια : 8 – 27/9

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Επί έξη ημέρες την εβδομάδα προβάλλονται τα εξής έργα βιντεοτέχνης:

Πέμπτη 8 / 15 / 22 Σεπτεμβρίου: Ρεμπέκα Χορν Buster'sBedroom, 1990 - Μεταγραφή ταινίας 35 χιλ. σε DVD, έγχρωμο, ήχος - Διάρκεια 104΄, με ελληνικούς υπότιτλους

 

Παρασκευή 9 / 16 / 23 Σεπτεμβρίου: Ρόμπερτ Όυιλσον DeafmanGlance, 1981 - Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο - Διάρκεια 26΄53΄΄

Σάββατο 10 / 17 / 24 Σεπτεμβρίου: Κώστας Αριστόπουλος LaNave(Το πλοίο),2002 - Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο - Διάρκεια 14'26''

Κυριακή 11 / 18 / 25 Σεπτεμβρίου: Γιώργος Δρίβας Casestudy, 2007 - Μονοκάναλη βιντεοεγκατάσταση, ασπρόμαυρο, με ήχο - Διάρκεια 17΄38΄΄

Δευτέρα 12 / 19 / 26 Σεπτεμβρίου: Σόφι Καλ & Γκρέγκορι Σέπαρντ Double- blind, 1992 - Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο - Διάρκεια 75΄58΄΄ - Με ελληνικούς υπότιτλους

Τρίτη 13 / 20 / 27 Σεπτεμβρίου: Ρεμπέκα Χορν LaFerdinada: SonatefüreineMedici-Villa, 1981 - Μεταγραφή ταινίας 35 χιλ. σε DVD, έγχρωμο, ήχος - Διάρκεια 85΄ - Με ελληνικούς υπότιτλους

 

3. Πλατεία Ομόνοιας

Παρουσίαση του έργουΕις Δόξαν, 1993 του Βλάση Κανιάρη

 

4. Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος

Ηχητικός περίπατοςμε τα παρακάτω έργα: Στήβεν Φελντ ThetimeofBells1 -Λούκας Φος EchoiTheFragmentsofArchilochosNon-Improvisation- Μπιλ Φοντάνα AustralianSoundSculptures-Μπομπ Γκλουκ ElectricSongs- Τρέβορ Γουίσαρτ Voiceprints-Νιλς Βίγκελαντ JaneEyre-Στηβ Ρόντενtransmissions

Διάρκεια : 15 – 30/9

Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. - 7.00 μ.μ. καθημερινά

 

5. Πλατεία Εξαρχείων

Υπαίθρια προβολή του έργου Η τέχνη του ύπνου των Young-HaeChangHeavyIndustries

Διάρκεια : 15/9 – 2/10

Ώρες λειτουργίας: 9.00 μ.μ. -11.00 μ.μ. Καθημερινά

 

6. Οδός Αιόλου

Παρουσίαση του έργου "Όργανα γυμναστικής", 2009 του Αλέξανδρου Ψυχούλη

Διάρκεια : 15/9 – 23/10

 

7. Πλατεία Κοτζιά

Παρουσίαση της εγκατάστασης RedEyedSkyWalkersτης Tζένης Μαρκέτου στην πλατεία Κοτζιά και προβολή μέσα σε μπαρ της πλατείας.

 

8. Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος

ΙΝ VINOVERITAS

Εγκατάσταση (Διάρκεια: 24/09 - 3/10) και συμμετοχική δράση (24/09) των Φοίβη Γιαννίση και Ζήση Κοτιώνη με τη συνεργασία της ποιητικής ομάδας POETRYNOW

Ώρα έναρξης: 5.30 μμ.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.


Σημείωση: στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ υπάρχουν φωτογραφίες για δωρεάν χρήση από τα ΜΜΕ.
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.