Εκ μέρους της ΟΠΑΠ Κύπρου εγκαινιάστηκε στην Πάφο η βιβλιοθήκη «Νεόφυτος Χανδριώτης»

Έχει τη δική της ιστορία…

Η βιβλιοθήκη «Νεόφυτος Χανδριώτης» η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης από τον  Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, έχει τη δική της ιστορία. Μια ιστορία που ομολογεί την ποιότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας αλλά και το σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.

Να πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Στο πλαίσιο του 6ου ΟΠΑΠ All Star Day που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, 2016 η ΟΠΑΠ Κύπρου απένειμε το θεσμοθετημένο βραβείο «Νεόφυτος Χανδριώτης» στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου για την παγκόσμια διάκριση του με το έργο «Δον Κιχώτης». Το βραβείο, αφιερωμένο στη μνήμη του άριστου καλαθοσφαιριστή και φοιτητή Νεόφυτου Χανδριώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 22 του χρόνια, συγκίνησε αλλά και ενέπνευσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους. Ετσι, χρησιμοποιώντας το χρηματικό ποσό του βραβείου τους σαν προζύμι, έφτιαξαν στο σχολείο τους βιβλιοθήκη, την οποία με τη σειρά τους αφιέρωσαν στο Νεόφυτο Χανδριώτη. Τον νέο που έγινε και για αυτούς, πρότυπο ήθους και θέλησης.

Η ολοκλήρωση της βιβλιοθήκης έγινε και με την περαιτέρω στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, η Διευθύντρια μάρκετιγκ της οποίας, Αγάθη Μανναρίδου εξέφρασε τη χαρά αλλά και τη συγκίνησή της για την πρωτοβουλία των μαθητών και των καθηγητών τους. «Η δική τους υπεύθυνη δημιουργικότητα», είπε η κυρία Μανναρίδου, «εκφράζει το σεβασμό στο ρόλο τους, μετατρέποντας τη δική τους βράβευση σε όφελος για όλους τους μαθητές του σχολείου, τωρινούς και κατοπινούς. Εκφράζει όμως και τον σεβασμό τους σε ένα υπέροχο νέο της Κύπρου, τον Νεόφυτο, ο οποίος επίσης τίμησε τους γονείς και τους καθηγητές του, τίμησε τις αρχές και αξίες που αναδεικνύουν τον άνθρωπο».

Την ΟΠΑΠ Κύπρου ευχαρίστησαν για την στήριξή της, τόσο η Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Ανθούλα Χατζηπαναγή όσο και ο Σύνδεσμος Γονέων με την κυρία Αγνή Αδάμου.

«Εργο μοναδικό» χαρακτήρισε τη βιβλιοθήκη και με τον τρόπο που αυτή ολοκληρώθηκε, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνολική δράση των μαθητών του Γυμνασίου.

Κατασυγκινημένος ο πατέρας του Νεόφυτου, εκπαιδευτικός Δημήτρης Χανδριώτης, εξέφρασε την εκτίμησή του για την πρωτοβουλία του Γυμνασίου Παναγίας Θεοσκέπαστης, προσφέροντας και σειρά βιβλίων για εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης. Τα βιβλία που εξέδωσε, πρόσφερε, δακρύζοντας και ο παππούς του Νεόφυτου, γνωστός εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Ελλάδιος Χανδριώτης.

Συγκλονιστική ήταν η παράθεση του ημερολογίου που κατέγραφε το ιστορικό δημιουργίας της βιβλιοθήκης και το οποίο παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί Ευδοκία Πέτρου και  Κωνσταντίνος Γεωργίου οι οποίοι είχαν και την ευθύνη του έργου «Δον Κιχώτης».  

«Η βιβλιοθήκη αυτή δε θα μπορούσε να μην αποτελέσει φόρο τιμής, σε αυτόν τον νεαρό ήρωα, που κατάφερε με τον συνεχόμενο αγώνα του, να διατηρήσει τον δρόμο του κάθε αγωνιστή φωτεινό! Ο Νεόφυτος είναι νικητής! Έχει περάσει στην απέναντι όχθη. Όμως δεν είναι μόνος. Ίσως, είναι με τον Δον Κιχώτη και γελάνε ευτυχισμένοι, αφού κατάφεραν, να εκπληρώσουν το χρέος τους και να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους», κατέγραψε στις σελίδες του το ημερολόγιο, για να καταλήξει: «Ο Νεόφυτος είναι πια, ένα παιδί της γης και του ουρανού»…