10/09/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα

Η παρουσίαση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν από κοινού για την αντιμετώπιση της βίας στο ποδόσφαιρο ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν σήμερα από κοινού η ΟΠΑΠ Α.Ε. και η SUPERLEAGUE Ελλάδος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα επεισόδια της χθεσινής ημέρας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ., Χρήστος Χατζηεμμανουήλ δήλωσε: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. φιλοδοξεί να είναι χορηγός μιας νέας φιλοσοφίας στο ποδόσφαιρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα που συμβάλλουν στην εξυγίανση του αθλήματος. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αν πρώτα δεν επιτευχθούν ορισμένοι βασικοί όροι. Όπως πραγματικά επαγγελματικός αθλητισμός, πραγματική επιβολή της έννομης τάξης, πραγματική καταδίκη και αποβολή από τους αθλητικούς χώρους αυτών που με τη βαρβαρότητα των πράξεών τους στιγματίζουν το άθλημα.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά, έχουμε ήδη προχωρήσει σε ένα πλαίσιο τριετούς συνεργασίας με τη Superleague και με την Ένωση Β’ & Γ’ Εθνικής, έτσι ώστε οι ομάδες να γνωρίζουν εκ των προτέρων πού κινούνται οικονομικώς, να είναι σε θέση να εξορθολογήσουν τα οικονομικά τους, και εν τέλει να μπορούν οι διοικήσεις να ακολουθούν ένα σαφή προγραμματισμό».

Ο πρόεδρος της Superleague κ. Κώστας Πηλαδάκης δήλωσε: «Ευχαριστούμε τους ποδοσφαιριστές, τους αληθινούς πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Superleague. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το ότι οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να προσφέρουν την αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο τηλεοπτικό spot σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Πέραν των μέτρων καταστολής και πρόληψης που έχουμε ήδη εξαγγείλει, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, θέλουμε να κεντρίσουμε το φιλότιμο των Ελλήνων φιλάθλων. Έχουμε ευθύνη όλοι μας και η σιωπή είναι συνυπευθυνότητα. Η βία δεν έχει θέση στα γήπεδα και πρέπει επιτέλους όλοι μας, πρώτα εμείς οι διοικήσεις των ομάδων, οι φίλαθλοι και οι αρμόδιες Αρχές να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και να λάβουμε όλα τα μέτρα που θα αποτρέπουν τη διαιώνιση αυτής της θλιβερής κατάστασης. Για κάθε χούλιγκαν που θα μένει έξω από τα γήπεδα, πέντε υγιείς φίλαθλοι θα παίρνουν τη θέση του. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στη βία και ως πρόεδρος της Superleague είμαι διατεθειμένος να συγκρουστώ και εγώ και οι συνάδελφοί μου, με όλους όσοι θεωρούν τα γήπεδα ως χώρους αρρωστημένης εκτόνωσης».

Στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας που προσπαθεί η ΟΠΑΠ Α.Ε. να προωθήσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία σχετικού τηλεοπτικού μηνύματος. Στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό μήνυμα κατά της βίας συμμετέχουν δώδεκα ποδοσφαιριστές ομάδων της Superleague, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδικάσουν τα φαινόμενα βιαιοπραγιών που εμφανίζονται στα γήπεδα και να ευαισθητοποιήσουν την υγιή φίλαθλη κοινή γνώμη. Η επίσημη παρουσίαση του τηλεοπτικού σποτ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με την παρουσία τριών εκ των ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στα γυρίσματα, του Ίσμαελ Μπλάνκο, του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς και του Αλβάρο Ρεκόμπα. Εκτός των προαναφερθέντων, συμμετείχαν και οι: Πατρίκ Ογκουνσότο, Σέρζιο Κονσεϊσάο, Σέρχιο Κόκε, Αντώνης Νικοπολίδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γιώργος Καραγκούνης, Νίκος Νταμπίζας και Στέλιος Γιαννακόπουλος.