10/09/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χωρίς ανάδοχο έληξε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της δεκαετούς άδειας λειτουργίας της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango. Αιτία για αυτό υπήρξε η ελάχιστη τιμή, ύψους 1,622 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έθεσε η αρμόδια Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων για την έναρξη της δημοπρασίας. Το ποσό αυτό θεωρήθηκε και από τους δύο τελικούς υποψήφιους αναδόχους υπερβολικό.

Αναφερόμενος στην τελική έκβαση του διαγωνισμού, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετείχαμε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Milli Piyango με τη βεβαιότητα ότι η οργανωτική αναδιάρθρωση, ο εκσυγχρονισμός και η πιο δυναμική διαχείριση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της τουρκικής λοταρίας και να την οδηγήσει σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης. Από μία τέτοια πορεία, ο τουρκικός λαός θα είχε να ωφεληθεί πολλά, αφού το 83% του κύκλου εργασιών θα πήγαινε απ’ ευθείας στο τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία.

Ως ενδεχόμενος ανάδοχος, το σχήμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των εταίρων της θα εισέπραττε το 17% των μεικτών εσόδων, ενώ θα αναλάμβανε το πλήρες κόστος λειτουργίας. Μία τέτοια σύμβαση θα μπορούσε να είναι επωφελής και για εμάς ως διαχειριστές, αλλά μόνον στην κατάλληλη τιμή – δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι αφήνει επαρκές περιθώριο κέρδους. Γι’ αυτό και είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν επρόκειτο να εμπλακούμε σε μια διαδικασία ασύμφορης για την εταιρεία μας πλειοδοσίας.

Η σημερινή διαδικασία ομολογώ ότι μας εξέπληξε, αφού, αντί η τιμή να διαμορφωθεί από τον ανταγωνισμό των δύο υποψηφίων στα πλαίσια ανοικτού πλειστηριασμού, όπως αναμέναμε, ζητήθηκαν νέες γραπτές προσφορές και μεταξύ των δύο γύρων κατάθεσής τους έγινε γνωστό το ποσό, που θεωρεί εύλογο η Αρχή.

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Αρχής να καθορίζει ελεύθερα τις σχετικές διαδικασίες, προς όφελος του Τουρκικού Δημοσίου. Εν τούτοις, η μόλις σήμερα αναγγελθείσα αποτίμηση των 1,622 δισεκ. δολλαρίων θεωρούμε ότι δεν είναι ρεαλιστική. Δεν δικαιολογείται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Milli Piyango, ούτε από το ποσοστό διακράτησης εσόδων, δηλαδή το 17% των πωλήσεων, ούτε από την διάρκεια της συμβάσεως. Για τον λόγο αυτό, και με γνώμονα τα εύλογα συμφέροντα των μετόχων μας, δηλώσαμε αμέσως ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτό αυτό το ποσό.

Η συμμετοχή μας στη διαδικασία αυτή συνέβαλε στο κτίσιμο των εταιρικών ικανοτήτων και του ανθρωπίνου κεφαλαίου της εταιρείας μας, και ως εκ τούτου ήταν θετική. Η προσπάθειά μας για ανάπτυξη και διεθνοποίηση συνεχίζεται, με βάση τις στρατηγικές επιλογές, που επαναλάβαμε στη χθεσινή γενική συνέλευση.»