19/03/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τους 1.000 έφτασαν αυτές τις ημέρες οι μικροί επισκέπτες του εκπαιδευτικού κέντρου αναπτυξιακής εκπαίδευσης «ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΤΩ», το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ActionAid Ελλάς και τη στήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. και άρχισε να λειτουργεί μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για τον μοναδικό στη χώρα μας διαδραστικό παιδαγωγικό χώρο ευαισθητοποίησης παιδιών – αυριανών Πολιτών του Κόσμου – στον οποίο, μέσω βιωματικών προγραμμάτων, με χρήση νέων τεχνολογιών, επιχειρείται η ανάπτυξης μιας οικουμενικής συνείδησης στον μαθητικό πληθυσμό. Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα του κέντρου αναφέρεται στο πρόβλημα της ακραίας φτώχειας, η οποία μαστίζει ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά «ταξιδεύουν» στην Κένυα και συγκεκριμένα στην κοινότητα Μπάμα, όπου πληροφορούνται και ερευνούν τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με πρωτότυπο τρόπο οι επισκέπτες του κέντρου πληροφορούνται τα παραδείγματα καλής αναπτυξιακής πρακτικής που εφαρμόζονται στην μικρή κοινότητα της Κένυα, σε συνεργασία με την ActionAid.
Για το 2010 οι θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί είναι η «Ενέργεια – Ανανεώσιμες Πηγές και Τοπικές Κοινωνίες», ενώ για το 2011 σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα με θέμα «Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Το κέντρο δέχεται καθημερινά ομάδες μαθητών – κυρίως των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού – ωστόσο, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε η πρωτοβουλία μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας, το επισκέπτονται, πλέον, και μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, με συνέπεια το πρόγραμμά του να προσαρμόζεται και σ’ αυτές τις ηλικίες.
H ΟΠΑΠ A.E., στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναπτύσσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, στήριξε την κατασκευή του κέντρου (διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμό, προώθηση του προγράμματος και πάγια έξοδα), καθώς και τη λειτουργία του έως σήμερα.